EL REFUGI 307, PART IMPORTANT DELA HISTÒRIA DE CATALUNYA

Por Sunia Santisteban

Potser no heu pensat mai a visitar un refugi antiaeri, però em va arribar aquesta oportunitat i va ser realment enriquidora.
L'ocasió es va fer realitat de la mà del Voluntariat per la Llengua de Terrassa, com a part del seu programa d'activitats dirigides a estrènyer els llaços entre els participants i la història local.
El refugi va ser construït pels veïns del barri de Poble Sec, al número 109 del carrer Nou de la Rambla, a Barcelona i avui s'exhibeix com a mostra de l'horror de la Guerra Civil (1936-1939).
Barcelona va ser banc de proves per a una pràctica que només s’havia vist breument durant la Primera Guerra Mundial: el bombardeig indiscriminat de la rereguarda.
És un dels més de mil que es van construir a l'anomenada ciutat Condal durant la Guerra Civil. És un bon exemple de la defensa passiva que va realitzar la ciutat durant aquest període,
disposa de tres entrades d’accés i té a prop de 400 metres de túnels, amb una alçada de 2,10 metres i una amplada que oscil·la entre 1,5 i 2 metres. El refugi comptava amb diverses estances: lavabos, font, infermeria, sala d’infants i llar de foc, entre d’altres. Té capacitat per albergar a unes 2000 persones. És una estructura construïda de manera impecable, destaca per la seva solidesa i funcionalitat.
El refugi es manté com a mostra dels bombardejos van afectar la primera gran ciutat de la història. Ajuda al fet que les noves generacions de barcelonins, turistes i nouvinguts coneguin dels esdeveniments històrics, contemporanis i posteriors a la construcció del Refugi 307.
Els constants bombardejos a Barcelona, en aquells infausts temps, coadjuva a explicar la relació entre la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial.

Bibliografía consultada: museuhistoria.bcn.cat. (s.f.)

fotos: pròpies i (museuhistoria.bcn.cat)








Comentarios

Entradas populares de este blog

LA DIGITOLOGÍA: LA CIENCIA DE LAS HUELLAS.

LOS NIÑOS BUSCAN SU INFANCIA PERDIDA

UNA MIRADA A LAS CALLES DE LA CUBA DE ANTAÑO.